13 mars 2016

Teff/Jytte-Mjöl


GLUTENFRITT SÄDESSLAG
TEFF tillhör växtfamiljen gräs och kommer ursprungligen ifrån Etiopien. Mjölet består av fröna som malts ned. Det finns mörkt och ljust, skillnaden är som vanligt ifall skalet är med i malningen eller inte. 

Teff är ett spannmål, men saknar a-gliadin-fraktionen som skapar reaktioner hos glutenintoleranta. 
Mjölet klassas därför som glutenfritt. 

INNEHÅLL
Dem har högt näringsvärde och rikt på bland annat kalcium, järn, magnesium och zink. 
Det innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det till ett fullvärdigt protein. 

Mjölet är ganska kolhydratsrikt (60-70%) men kombineras det med mer fett och protein så jämnas blodsockret ut bättre. 

BAKNING
Dessutom har det en väldigt neutral smak till skillnad från många andra mjöler och går även att jäsa. 
Sen så blir den inte heller försämrad vid högre temperaturer som tex nötmjöler gör. 

I recept med fullkorns vetemjöl går det bra att byta ut mot Teff, konverteringen är då 750g teff mot 1kg vetemjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar