17 apr. 2016

Spirulina-smoothie av hampamjölk

Blev påmind om att jag har två förpackningar med Spirulina-pulver i skafferiet. Dem gick ut 2014 men vad jag ser så står dem kvar. Är oinsatt, men kan väl inte vara så mycket sämre för att tiden gått? Tänkte ge dem en andra chans genom att få ingå i en matigare smoothie. 

Inspiration kommer från Linasfavorit

MIXA:
1 st Avokado
1 dl Blötlagda Chiafrön
1 msk Hampafrön
1 msk Kokosflingor
1 msk Kokosolja

Tillsätt och mixa:
2 dl Hampamjölk (Eller annan nöt/frö-mjölk)
1 msk Citronsaft
1-2 tsk Spirulina (ta lite om du är nybörjare)


SPIRULINA

Är en blå-grön mikroalg och en av de 
första fotosyntetiska organismerna på jorden. Den nämns ofta i begreppet superfood, och det är ju inte så konstigt eftersom denna lilla alg innehåller massor av vitaminer, mineraler, proteiner och klorofyll.
Till skillnad från andra alger innehåller Spirulina Fykocyanin som är ett blågrönt pigment med starkt antioxiderande egenskaper. Det lindrar smärta och inflammationer, rensar kroppen från tungmetaller och skyddar nervceller och levern. Spirulina sägs även kunna minska pms-symptom och stabilisera blodsockret.

(Läs mer om hälsoeffekter på Zarahssida)

Nackdel är dock dens smak. Så använd små mängder och mycket annat som neutraliserar. I smoothien ovan försvann alg-smaken mycket tack vare citronsaften. 

Börja med små doser på 1/2-1 tsk för att vänja kroppen och öka sedan succesivt upp till en msk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar